Hatha yoga

Hatha yoga is een tak van yoga die in het westen het bekendst is geworden. Het is een praktische vorm waarin lichaam en geest, gevoel en verstand in balans worden gebracht. De balans wordt verkregen door het toepassen van lichaamshoudingen, de zogenaamde asana’s, en ademhalingstechnieken.
Bij het beoefenen van de asana’s neemt het lichaam een houding aan die lijkt op de vorm van een dier, een plant of een voorwerp. De namen van de asana’s hebben vaak ook een symbolische betekenis. Bijvoorbeeld een schildpad trekt zich terug in zijn schild en staat symbool voor in jezelf  keren. Door je te identificeren met de schildpad kun je ook de symbolische betekenis ervaren.

Yogalessen

Er wordt gewerkt aan kracht, souplesse en ontspanning. Ik vraag je om in iedere asana je grens op te zoeken. Het is de kunst is om daar, waar jij jouw grens ervaart, te ontspannen. Ademhalingstechnieken helpen je daarbij. Steeds als je een beetje spanning loslaat kun je wat verder in de houding komen. Op het moment dat je niet meer kunt ontspannen doe je een stapje terug zodat je weer kunt ontspannen, of je beëindigt de oefening. Je leert volledig aanwezig te zijn in je handelingen.
In iedere les komt globaal het hele lichaam aan bod met een accent dat gericht in op een onderdeel van het lichaam, balans of op een chakra. 
Ongeveer een uur zijn we bezig met losmaak-oefeningen, asana’s en ademhalingsoefeningen. Dan is er tijd voor een yogaslaap, de zogenaamde yoga nidra. Als je voor anderhalf uur dynamische hatha-yoga hebt gekozen, wordt de les afgesloten met een kwartier meditatie.

Yoga voor wie

Yoga is voor iedereen toegankelijk. De lenige en de stijve komen in de oefeningen allemaal een keer hun eigen grens tegen. Omdat je voor jezelf werkt ben je nooit te stijf of te zwak om met yoga te beginnen.
Belangrijk is dat iedereen zijn eigen grens accepteert en zichzelf niet vergelijkt met een ander. Er zit geen competitie in de yoga en het gaat ook niet om de prestaties. Je komt voor jezelf. Het gaat om jouw ervaring. Yoga is de kunst om je eigen fysieke, mentale en emotionele processen te observeren zonder te oordelen.   
Yoga is een gelegenheid om jezelf te leren kennen en te laten zijn wie je werkelijk bent.

Waarom yoga

Yoga is holistisch; het heeft een positief effect op je hele wezen, fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Of je nu van je rugpijn of van je angst af wilt komen, yoga brengt je naar je doel.
Een sterk en soepel lichaam, meer energie, een diepere slaap, een beter concentratievermogen, een betere houding, meer zelfbewustzijn, innerlijke vrede, verbondenheid met het grote geheel het is allemaal mogelijk door de beoefening van yoga. Maar je kunt natuurlijk ook yoga doen omdat het gewoon prettig is om te doen.